Thursday, 6 July 2017

10buah Rumah raya di Melaka

Assalammualaikum...

Raya Ke 3 awal pagi giler dah start jalan..busu masak Mee kari dengan roti jala..kira breakfast la tu..Busu nie kira adik bongsu ayah dan Busu yang paling rapat dengan ank buah..

Image may contain: 4 people, people sitting and indoor

bersama-sama ibu tercinta..nie muka kekenyangan..kenyang tapi still sekodeng biskut raya jugak..pipi makin tembam dah..
Image may contain: 7 people, people smiling, people sitting and indoor
rumah pokteh

Image may contain: 14 people, people smiling, people sitting, table and indoor
Rumah Busu Malik


Image may contain: 6 people, people smiling, people sitting and indoor

Image may contain: 7 people, people smiling, child
rumah pak andak

Image may contain: 16 people, people smiling, people standing and outdoor
rumah pakbo
nie raya semua  rumah adik beradik ayah yang tinggal kat jasin..seronok ayah


Image may contain: 8 people, people smiling, people standing, child and outdoor


Image may contain: 9 people, people smiling, people sitting, people standing, child and outdoor
rumah nek wan
kitaorang banyak pergi raya rumah sedara mara je yang nie jes empat amik gambo..yang lain anak dah meragam keletihan tak dan nak snap gambo..time nie pun muka masing dah badmood..

Monday, 3 July 2017

Raya Kedua Ke Melaka

Assalammualaikum..

Raya kedua balik sg buloh kejap lepas tu terus balik Melaka..pergi open house Ucu Ekin lagipun tak jumpa ekin lagi dia dah balik awal..

Raya kedua tu nak balik Melaka memang jem giler..adoii bukan jalan je jem nak masuk tandas pun beratur panjang..ko rasa tak terkencing ke tak tercirit beratur sebelum nak masuk tandas..lima jam atas jalan raya..sampai sakit kaki aku asyik tekan brek jer..padahal orang lain pandu aku yang sibuk tekan brek..haha

Raya kedua tak kemana masa terbuang atas jalan je..lepas pergi rumah Ucu Ekin balik..sempat pergi Rumah maklang jer itupun dia call suruh datang sebab dah masak..terpaksa la pakai baju yang masam tadi..haha punya jimat baju punya..lagipun sebelah rumah je kan pergi la jugak dah raya kan..

Image may contain: people standing, kitchen, indoor and food

Sampai tengok Abang Ngah sibuk di dapur..sibuk berhidang je..tak tahu dia masak ke tak..kalau ikut cakap dia masak..nak percaya 100% memang takla..haha


Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting, hat and indoor

nie jer sempat amik gambor sebab yang lain sibuk bersembang..budak sibuk main bunga api..

Image may contain: 2 people, people smiling, hat, selfie, indoor and closeup

abang ngah dengan abang long aku..BFF sangat dari kecil lagi..

Lepas makan terus balik bentang tilam tidur..haha..rehatkan diri dah hujan lebat memang syok tarik selimut..sambung esok raya pulak..

Thursday, 29 June 2017

Cerita Raya Pertama Di Tapah

Assalammualaikum..

Tahun nie turn aku rumah mertua semua adik beradik En Hubby kat sini..Kalau dah semua kat sini faham-faham jerla berebut bilik air pagi raya akan terjadi so kena ikut turn walaupun bilik air banyak..nak cepat mandi ramai-ramai..hahaha..tu yang kecik-kecik la..

Tahun nie semua ikut tema masing-masing tak ada sedondon bagai..meriah rasanya..

Image may contain: 1 person, indoor

Tuan belog yang pipi dan tembam..baru 1st raya dah naik berkilo-kilo..haha

Image may contain: 2 people, people smiling, people sitting
bersama kawan gado kawan sekatil 

Image may contain: 5 people, people smiling

Tahun nie tema kurta vs jubah..muka amsyar tu baru lepas nagis..mood spoil semua gara -gara nak main handphone nak ajak bergambar tak nak..

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing

Family Ayung tema biru..

Image may contain: 5 people, people smiling, people standing

Family Nyah warna biru jugak tapi tak tahu  nak sebut warna apa..kurta jugak tahun ni..

Image may contain: 2 people, people sitting, people standing and text

Ayah uda belum kahwin..abah pun tak ada pasangan maka sedondon la depa anak beranak tahun nie..haha..warna pin belacan kalau tak silap..


Image may contain: 3 people, people smiling, people standing

Tahun nie ayah su dah ada anak..dah bertiga tema warana hijau ..

Image may contain: 2 people, people sitting

seisi bermaafan ikut giliran disebabkan blog aku kan maka gambor aku jer la kita letak..haha..

Image may contain: 18 people, people smiling, people sitting

keluarga Mertua aku di Tapah..Selamat Hari Raya..selepas seisi bergambo tukar baju budak-budak pergi tengok wayang..yang dewasa tunggu orang datang..

Last Buka Puasa

assalammualaikum...

Hari makin nak raya masa dah suntuk belum kesempatan nak buka puasa dengan adik beradik aku..hari tu curi jugak masa buka puasa sama ayah dan ibu..

Hari Ahad tu dapat la buka puasa sama-sama masak pun simple jer...sebab masak dengan kak Ipar jer..yang lain shoping baju raya..masing-masing taknak buka luar nak buka rumah..yang tinggal kat rumah kena la masak kan..

Image may contain: people sitting, table and food

hari tu ibu pesan suruh masak kan mee kari dan bergedil ibu nak makan..ok saya menurut perintah.. masak la dan ibu nak makan kan..Kak Ipar Yati masak ayama masak merah..

Image may contain: 4 people, people smiling, people sitting, people eating, table and food

Sementara tunggu buka kita bual kosong dulu..dah ramai macam la lauk tambahan ada kan..kuih muih aku tengok pun banyak nasib licin..

Image may contain: 12 people, people smiling, people sitting, table and indoor

nie family sebelah aku cuma adik aku Fairus jer tak sempat buka dengan dia sebab dia tak balik yang lain ada dah..

Image may contain: 2 people

nie kat rumah abah pulak..rumah abah aku just tolong jer potong apa yang patut tak masak sebab Ayung boleh handle semua bab masak..dia power masak..hahaha

Image may contain: 2 people, people smiling, people sitting and indoor

menu hari tu sup tulang ada,,ayam rendang ada..daging hitam tu semua lauk untuk hari raya tapi kami dah rasmi dulu..haha

makan ramai-ramai kumpul adik beradik tu la moment tak boleh lupa..

Image may contain: 3 people, people eating, people sitting, table and food


Tuesday, 30 May 2017

Pembedahan Batu Hempedu Part 2

Assalammualaikum...

di sebabkan aku tak berapa sihat dan tak kuat sangat Ibu dengan Kak Tisya jaga malam tu kat Hospital walaupun hanya sorang jer di benarkan..pandai-pandaila diorang gilir-gilir duduk kat aku..time nie aku baring jer cuba duduk jugak tapi sekejap sebab tak selesa..

Pukul 8:00 malam

time nie rasa macam dah ok sikit dah kuat sikit doktor lain pulak datang buat lawatan..time nie memang katil aku tulis aku puasa tapi aku dah makan sebab doktor dah bagi kan..time Doktor datang cek aku baru balik dari tandas dan dia cek perut aku..lepas tu dia tanya puasa lagi ke??..sebab masih ada tanda tu kan..so aku cakap la tak dah makan minum semua tapi tak muntah..Doktor puji aku sebab aku tak tunggu sampai malam baru nak makan minun aku buka lagi awal..haha kebetulan doktor buat lawatan petang tu mak aku terus tanya sebab aku asyik nak minum jer kan..Alhamdullilah simpton selepas operate aku tak ada terus Doktor kata esok puan boleh discaj..oooo happy giler kata esok boleh balik terus bagitau En Hubby..walaupun time tu tak berapa nak kuat sangat..
Lepas tu adik ipar dengan bapak mertua aku datang lawat,kesian depa datang aku tak berapa nak cakap sangat time tu sebab tak larat..

time tidur ibu dengan kak Tisya gilir-gilir tidur kat aku..kesian tengok diorang tidur atas kerusi..besar pengorbanan Kak Tisya teringat pulak zaman aku jaga Ibu kat hospital time tu kini anak aku pulak buat..haha..tapi malam tu memang kelakar aku rasa dalam pukul 3 lebih macam tu terjaga nak buang air kecil tak sampai hati nak kejut Ibu dengan Kak Tisya tidur nampak sangat macam baru terlena.so perlahan -lahan bangun pergi sendiri..alhamdullilah boleh la gagah buat sendiri..tapi terkejut time keluar tandas kak Tisya dah ada depan tandas rupanya depa terkejut tengok aku tak ada atas katil..haha mengelabah depa cari aku..aku rasa aku boleh buat sendiri aku buat tak nak susahkan diorang..tergelak-gelak Ibu dengan Kak Tisya sebab terlena sampai tak sedar aku bangun..hihi

Tengahari dah boleh discaj.lega hati dapat balik..dapat la mc 14 hari..keputusan batu aku nanti bulan Julai baru jumpa balik dengan Doktor..

Balik rumah kena pantang makan minum la selama Ibu jaga ikan haruan , bubur nasi adalah wajib walaupun tengok sup ikan haruan macamapa dah..makan jugak fikir nak sihat..dah sihat sikit baru up sikit makan baru ada selera nak makan.

Semua kerja rumah semasa ibu ayah ada diorang buat..nie Ibu dah balik En Hubby take over semua kerja rumah..aku kat rumah tak buat langsung kerja..seronok jadi mem besar tapi tu la kesian kat En Hubby tapi nak canmna kan kalau sihat aku buatkan..badan pun nak jaga jugak..so bertabahlah buat kerja rumah dan melayan kerenah anak-anak.

Selepas ini makan kena beringat walaupun risiko untuk ada batu akan terjadi lagi..

Monday, 29 May 2017

Pembedahan Buang Batu Hempedu..Yeahh Hempedu Selamat

Assalammualaikum..

Akhirnya buat juga pembedahan kecil walaupun banyak kali tangguh dari tahun 2014.dan sangat bersyukur sekali hempedu aku selamat tak jadi buang..Alhamdullilah.terima kasih Allah.

Aku buat operate kat Hospital Bainun dah En Hubby orang kerajaan kan so kitatak dikena kan caj ,free la..tarikh operate sepatutnya 02hb tapi postpone pada 09hb Mei 2017 pukul 11:00am sampai 03:00 petang..lama jugak kan..alhamdullilah semua berjalan lancar.

08hb Mei 11:00 pagi
aku dah discaj masuk sebab nak jaga kesihatan kan..sebab masuk lewat so makan tengahari tak dapat la..tunggu jugak time nurse hantar makanan tapi kecewa tak dapat..haha masa nie sihat kan makan adalah menjadi keutamaan..so call ayah suruh belikan nasi..orang sihat kan selera jer makan time nie tengok orang sekeliling sakit kesian jer..time nie tak ada nervous langsung dan tak fikir nak kena operate tapi tak putus doa semoga hempedu  tak kena buang..nasib minum petang dan malam dapat..malam kat hospital sambil zikir layan bising troli ubat..nak tidor memang tak lena..

09hb Mei 

05:30 pagi aku dah terjaga terus mandi dan bersiap sedia nak masuk bila OT.punya excited kat situ awal terjaga.

Pagi tu tak breakfast la sebab kena puasa selepas 12 malam bab makan..tapi air still boleh minum sampai pukul 6 pagi..ikutkan nya pukul 7 atau 8 pagi operate..kesian time tu ayah ibu En Hubby dengan anak2 aku datang awal nak bagi semangat dekat aku sebab awal kan..awal depa datang Hospital.

7:00pagi tu air drip tu dah masuk kat badan aku..sebab posa kan..so aku dah la excited nak kena operate aku pun tak tahu kenapa aku berani dan tak rasa gentar..tunggu punya tunggu sekali pukul 10 lebih gitu baru nurse tolak ke bilik OT..time nie baru pakai baju biru bru ada rasa nervous tapi still control dengan selawat semua bagai..sebelum masuk bilik OT sebak jap mengalir air mata sikit cover sikit la segan dengan nurse..sebak bukan apa sebab tengok muka Ibu Ayah En Hubby lepas tu Kak Tisya, Nuqman dengan Amsyar datang salam dan bagi semnagat..time tu sebak jap cepat lap air mata..apa yang aku ingat aku bagitau diri aku nak sihat jer..haha..

Pukul 10:50 pagi
aku masuk bilik OT nombor 2..aku masuk jer depa macam biasa la ikut prosedur tanya nama tanya IC la ..tanya tau ke nak operate apa?lor tau la kan sebab dah tandtangan borang kan..tengah syok bagitau datang sorang doktor bius kut terus cucuk ubat kat tangan sakit sikit terkejut aku tiba-tiba macam sakit ubat masukan..lepas tu doktor bagi ubat bius aku ngat dua kali jer sedut terus tak sedar apa..haha 

Pukul 3:00petang
Sedar-sedar sebab macam dengar orang panggil nama aku..yela macam mamai masa tu sempat jeling jam pukul 3 petang..mak aiii lamanya dalam tu..sedar jer terus mengelupur nak bernafas biasa tak selesa pakai yg kat hidung tu..datang nurse tolong buka kan terus minta air.dahaga yang teramat masa tu tapi nurse cakap tak boleh minum banyak tapi dia bagi sikit just basah bibir je..dapat la sikit macam lega walaupun dua titik je masuk dalam mulut..nurse kata takut aku  muntah..ok fine ikut jer la arahan kan kata nak sihat kan karang muntah satu hal pulak..bertabahla aku.

kiranya aku dah stabil depa hantar balik aku kat wad biasa..time tu rasa sakit sikit kat perut tapi still acah-acah kuat dan lawan tapi tetap jugak aku lembik..Kat Wad rasa nak buang air kecil konon nak bangun sendiri last sekali rasa macam nak pitam sebab ubat bius tu masih ada lagi so rasa lemah..last anak mama Kak Tisya dengan ibu bawak ke tandas guna wheel chair..kuat jugak anak dara aku tolak..nasib time aku kat wad ada doktor datang mak aku tanya la boleh ke aku makan dan minum.Doktor kata boleh tapi bagi sikit-sikit dan jangan bagi muntah..ok air sesajer la aku minta sebab dahaga..tapi Ibu nie ikut sangat cakap Doktor bagi aku sedut air sikit benor..sikit pun sikit tapi kerap la minum sambil baring time tu nak bangun aku macm tak kuat lagi..Doktor kata kena gerak macam duduk ke jalan ke..Lepastu aku minum dan makan bubur alhamdullilah walaupun sikit jer bubur masuk dalam perut aku tak muntah.tu dah tanda positif ..lepas tu kira gagah kan diri kuat semangat ke tandas tapi jalan berpimpin tak naik kerusi roda..situ dah positifkan..kuat aku lawan sakit sebab nak balik tak nak duduk hospital punya..aku asyik minta air jer makan bubur sikit sangat tak selera dan aku masih mamai dengan ubat bius..memang time nie sapa datang melawat tanya aku apa-apa aku hanya guna bahasa isyarat je..tak larat nak cakap..Dalam hati aku cakap aku nak rehat jer nak tidur..jangan kacau tapi tula depa tak dengar sebab dalam hati jer cakap kan..haha

Panjang sangat entry nie kita sambung Part 2 la ya..







Friday, 26 May 2017

Dinasour in Muar & Masjird Terapung Melaka

Assalammualaikum..

Nak tengok dinasour fake leh pergi kat Muar..tapi ibu kata tak berapa siap lagi..

Kakak ikut nenek balik Melaka hari tu so atuk ayah bawak jalan -jalan walaupun time tu dah demam..

Image may contain: 2 people, outdoor

Image may contain: 1 person, tree, sky and outdoor

Image may contain: 1 person, standing, tree and outdoor

Image may contain: one or more people, people standing, tree and outdoor

Image may contain: 2 people, people smiling, selfie, tree, closeup and outdoor

nie kakak teringin nak sanagt pergi masjid terapung kat Melaka..sebab nenek dah pergi so dia pun nak pergi jugak tengok
Image may contain: one or more people and outdoor

Image may contain: 1 person, standing

Image may contain: 2 people, people standing, sky and outdoor

Lepas habis jalan demam terus makin menjadi so atuk terpaksa hantar balik rumah aku..plan atuk nak singgah sg buloh dulu tapi dah kakak demam terus gerak Perak..syabas atuk drive dari melaka to Perak..seminggu kakak demam tak lalu makan berjangkit pulak kat si Amsyar..next cerita pasal demam pulak..



Blogger Templates