Tuesday, 30 May 2017

Pembedahan Batu Hempedu Part 2

Assalammualaikum...

di sebabkan aku tak berapa sihat dan tak kuat sangat Ibu dengan Kak Tisya jaga malam tu kat Hospital walaupun hanya sorang jer di benarkan..pandai-pandaila diorang gilir-gilir duduk kat aku..time nie aku baring jer cuba duduk jugak tapi sekejap sebab tak selesa..

Pukul 8:00 malam

time nie rasa macam dah ok sikit dah kuat sikit doktor lain pulak datang buat lawatan..time nie memang katil aku tulis aku puasa tapi aku dah makan sebab doktor dah bagi kan..time Doktor datang cek aku baru balik dari tandas dan dia cek perut aku..lepas tu dia tanya puasa lagi ke??..sebab masih ada tanda tu kan..so aku cakap la tak dah makan minum semua tapi tak muntah..Doktor puji aku sebab aku tak tunggu sampai malam baru nak makan minun aku buka lagi awal..haha kebetulan doktor buat lawatan petang tu mak aku terus tanya sebab aku asyik nak minum jer kan..Alhamdullilah simpton selepas operate aku tak ada terus Doktor kata esok puan boleh discaj..oooo happy giler kata esok boleh balik terus bagitau En Hubby..walaupun time tu tak berapa nak kuat sangat..
Lepas tu adik ipar dengan bapak mertua aku datang lawat,kesian depa datang aku tak berapa nak cakap sangat time tu sebab tak larat..

time tidur ibu dengan kak Tisya gilir-gilir tidur kat aku..kesian tengok diorang tidur atas kerusi..besar pengorbanan Kak Tisya teringat pulak zaman aku jaga Ibu kat hospital time tu kini anak aku pulak buat..haha..tapi malam tu memang kelakar aku rasa dalam pukul 3 lebih macam tu terjaga nak buang air kecil tak sampai hati nak kejut Ibu dengan Kak Tisya tidur nampak sangat macam baru terlena.so perlahan -lahan bangun pergi sendiri..alhamdullilah boleh la gagah buat sendiri..tapi terkejut time keluar tandas kak Tisya dah ada depan tandas rupanya depa terkejut tengok aku tak ada atas katil..haha mengelabah depa cari aku..aku rasa aku boleh buat sendiri aku buat tak nak susahkan diorang..tergelak-gelak Ibu dengan Kak Tisya sebab terlena sampai tak sedar aku bangun..hihi

Tengahari dah boleh discaj.lega hati dapat balik..dapat la mc 14 hari..keputusan batu aku nanti bulan Julai baru jumpa balik dengan Doktor..

Balik rumah kena pantang makan minum la selama Ibu jaga ikan haruan , bubur nasi adalah wajib walaupun tengok sup ikan haruan macamapa dah..makan jugak fikir nak sihat..dah sihat sikit baru up sikit makan baru ada selera nak makan.

Semua kerja rumah semasa ibu ayah ada diorang buat..nie Ibu dah balik En Hubby take over semua kerja rumah..aku kat rumah tak buat langsung kerja..seronok jadi mem besar tapi tu la kesian kat En Hubby tapi nak canmna kan kalau sihat aku buatkan..badan pun nak jaga jugak..so bertabahlah buat kerja rumah dan melayan kerenah anak-anak.

Selepas ini makan kena beringat walaupun risiko untuk ada batu akan terjadi lagi..

Monday, 29 May 2017

Pembedahan Buang Batu Hempedu..Yeahh Hempedu Selamat

Assalammualaikum..

Akhirnya buat juga pembedahan kecil walaupun banyak kali tangguh dari tahun 2014.dan sangat bersyukur sekali hempedu aku selamat tak jadi buang..Alhamdullilah.terima kasih Allah.

Aku buat operate kat Hospital Bainun dah En Hubby orang kerajaan kan so kitatak dikena kan caj ,free la..tarikh operate sepatutnya 02hb tapi postpone pada 09hb Mei 2017 pukul 11:00am sampai 03:00 petang..lama jugak kan..alhamdullilah semua berjalan lancar.

08hb Mei 11:00 pagi
aku dah discaj masuk sebab nak jaga kesihatan kan..sebab masuk lewat so makan tengahari tak dapat la..tunggu jugak time nurse hantar makanan tapi kecewa tak dapat..haha masa nie sihat kan makan adalah menjadi keutamaan..so call ayah suruh belikan nasi..orang sihat kan selera jer makan time nie tengok orang sekeliling sakit kesian jer..time nie tak ada nervous langsung dan tak fikir nak kena operate tapi tak putus doa semoga hempedu  tak kena buang..nasib minum petang dan malam dapat..malam kat hospital sambil zikir layan bising troli ubat..nak tidor memang tak lena..

09hb Mei 

05:30 pagi aku dah terjaga terus mandi dan bersiap sedia nak masuk bila OT.punya excited kat situ awal terjaga.

Pagi tu tak breakfast la sebab kena puasa selepas 12 malam bab makan..tapi air still boleh minum sampai pukul 6 pagi..ikutkan nya pukul 7 atau 8 pagi operate..kesian time tu ayah ibu En Hubby dengan anak2 aku datang awal nak bagi semangat dekat aku sebab awal kan..awal depa datang Hospital.

7:00pagi tu air drip tu dah masuk kat badan aku..sebab posa kan..so aku dah la excited nak kena operate aku pun tak tahu kenapa aku berani dan tak rasa gentar..tunggu punya tunggu sekali pukul 10 lebih gitu baru nurse tolak ke bilik OT..time nie baru pakai baju biru bru ada rasa nervous tapi still control dengan selawat semua bagai..sebelum masuk bilik OT sebak jap mengalir air mata sikit cover sikit la segan dengan nurse..sebak bukan apa sebab tengok muka Ibu Ayah En Hubby lepas tu Kak Tisya, Nuqman dengan Amsyar datang salam dan bagi semnagat..time tu sebak jap cepat lap air mata..apa yang aku ingat aku bagitau diri aku nak sihat jer..haha..

Pukul 10:50 pagi
aku masuk bilik OT nombor 2..aku masuk jer depa macam biasa la ikut prosedur tanya nama tanya IC la ..tanya tau ke nak operate apa?lor tau la kan sebab dah tandtangan borang kan..tengah syok bagitau datang sorang doktor bius kut terus cucuk ubat kat tangan sakit sikit terkejut aku tiba-tiba macam sakit ubat masukan..lepas tu doktor bagi ubat bius aku ngat dua kali jer sedut terus tak sedar apa..haha 

Pukul 3:00petang
Sedar-sedar sebab macam dengar orang panggil nama aku..yela macam mamai masa tu sempat jeling jam pukul 3 petang..mak aiii lamanya dalam tu..sedar jer terus mengelupur nak bernafas biasa tak selesa pakai yg kat hidung tu..datang nurse tolong buka kan terus minta air.dahaga yang teramat masa tu tapi nurse cakap tak boleh minum banyak tapi dia bagi sikit just basah bibir je..dapat la sikit macam lega walaupun dua titik je masuk dalam mulut..nurse kata takut aku  muntah..ok fine ikut jer la arahan kan kata nak sihat kan karang muntah satu hal pulak..bertabahla aku.

kiranya aku dah stabil depa hantar balik aku kat wad biasa..time tu rasa sakit sikit kat perut tapi still acah-acah kuat dan lawan tapi tetap jugak aku lembik..Kat Wad rasa nak buang air kecil konon nak bangun sendiri last sekali rasa macam nak pitam sebab ubat bius tu masih ada lagi so rasa lemah..last anak mama Kak Tisya dengan ibu bawak ke tandas guna wheel chair..kuat jugak anak dara aku tolak..nasib time aku kat wad ada doktor datang mak aku tanya la boleh ke aku makan dan minum.Doktor kata boleh tapi bagi sikit-sikit dan jangan bagi muntah..ok air sesajer la aku minta sebab dahaga..tapi Ibu nie ikut sangat cakap Doktor bagi aku sedut air sikit benor..sikit pun sikit tapi kerap la minum sambil baring time tu nak bangun aku macm tak kuat lagi..Doktor kata kena gerak macam duduk ke jalan ke..Lepastu aku minum dan makan bubur alhamdullilah walaupun sikit jer bubur masuk dalam perut aku tak muntah.tu dah tanda positif ..lepas tu kira gagah kan diri kuat semangat ke tandas tapi jalan berpimpin tak naik kerusi roda..situ dah positifkan..kuat aku lawan sakit sebab nak balik tak nak duduk hospital punya..aku asyik minta air jer makan bubur sikit sangat tak selera dan aku masih mamai dengan ubat bius..memang time nie sapa datang melawat tanya aku apa-apa aku hanya guna bahasa isyarat je..tak larat nak cakap..Dalam hati aku cakap aku nak rehat jer nak tidur..jangan kacau tapi tula depa tak dengar sebab dalam hati jer cakap kan..haha

Panjang sangat entry nie kita sambung Part 2 la ya..







Friday, 26 May 2017

Dinasour in Muar & Masjird Terapung Melaka

Assalammualaikum..

Nak tengok dinasour fake leh pergi kat Muar..tapi ibu kata tak berapa siap lagi..

Kakak ikut nenek balik Melaka hari tu so atuk ayah bawak jalan -jalan walaupun time tu dah demam..

Image may contain: 2 people, outdoor

Image may contain: 1 person, tree, sky and outdoor

Image may contain: 1 person, standing, tree and outdoor

Image may contain: one or more people, people standing, tree and outdoor

Image may contain: 2 people, people smiling, selfie, tree, closeup and outdoor

nie kakak teringin nak sanagt pergi masjid terapung kat Melaka..sebab nenek dah pergi so dia pun nak pergi jugak tengok
Image may contain: one or more people and outdoor

Image may contain: 1 person, standing

Image may contain: 2 people, people standing, sky and outdoor

Lepas habis jalan demam terus makin menjadi so atuk terpaksa hantar balik rumah aku..plan atuk nak singgah sg buloh dulu tapi dah kakak demam terus gerak Perak..syabas atuk drive dari melaka to Perak..seminggu kakak demam tak lalu makan berjangkit pulak kat si Amsyar..next cerita pasal demam pulak..


Wednesday, 5 April 2017

Kumpul adik beradik PD - last Day

Assalammualaikum..

Last day kat PD macam tak puas jer berkumpul.entah bila lagi nak dapat kumpul macam nie..Insyaallah ada rzki kita buat lagi..

Last day la aku kena migrain bukan tak cukup tidur tapi aku tak berapa gemar suasana hingar binggar nie..jenuh ibu tolong picitkan kepala..

Last day sebelum check out kitaorang buat game budak-budak jer main rebut kerusi..rebut selipar la..lumba lari dan main bola..saje jer bagi budak happening..part tak syok bila dedek anak abang aku nie dia tak boleh kalah bila kalah jadila adegan nagis..haha stress aku..haha nama pun budak kan

Image may contain: 6 people, people standing and outdoor
family abang

Thanks tu abang aku la sebab sponsor homestay nie walaupun jauh dari pekan tapi endingnya happening

Image may contain: 3 people, people smiling
family ucu

Image may contain: 2 people, people smiling, people sitting and baby
me dan dahliah


Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, house and outdoor
Family kecil Fairus..

Image may contain: 1 person, standing, house and outdoor

Image may contain: 2 people, outdoor


Image may contain: 3 people, people standing, house and outdoor

Last gambar wajib gambar beramai-ramai untuk buat kenangan..thank to all to cooperate this moment for Mac 2017..next trip will discus..

Monday, 3 April 2017

BBQ ,Steamboat & Surprise Anivessary Ayah & Ibu PD

Assalammualaikum..

Malam kedua kat PD kitaorang dah dibahagikan tugasan masak nak sorang je masak bermacam -macam memang tak la..kat situ kita boleh tengok kerjasama antara satu sama lain..haha..tapi Ucu ekin memang happy giler tak tolong masak sebab ada anak kecil nasib laki dia buat perapan ayam bakor sedap..kalau tak memang saje jadi bahan la..

aku dah 1st time masak kuah steamboat untk bagi orang makan nasib jadi dan sedap..haha nasi goreng cina khas untuk kanak-kanak ribena yang tak tahan pedas..akak ipar aku masak spageti perghh sedap sampai sekarang terbayang-bayang walaupun si nani meragam tetap akak terus masak...adik ipar umi memang  rajin tolong walaupun berbadan dua..rajin sangat tak leh tengok sepah mesti kemas..

Image may contain: food

kuah steamboat tomyam..bahan-bahan steamboat Ucu ekin beli..sos cili diaorang  semua puji sedap macam kat Johny depa kata..aku main hentam je .time tu memang kembang giler la orang puji..

Image may contain: 1 person, food and indoor

apabila big bos dah mula makan tunggu komen dari dia jer..haha..takut tak kena tekak big boss belakang tu..

Image may contain: people sitting and food

Image may contain: food

Image may contain: 1 person, eating and food

Image may contain: one or more people and food

orang lelaki kita bagi bab bakor-bakor sebab boleh kurus kan perut masing-masing sekali kira berpakej la..ayam perapan Ucu Amir jadi rebutan sebab sedap lepas nie kalau bbq boleh la ucu amir buat perapan..lupa nak tanya resepi lagipun saje je lain kali boleh ucu take over bab masak nie.

Bila dah kenyang ayah dengan ibu dengan cucu duduk luar amik angin luar time tu la kita buat surprise kira menjadila idea dari akak ipar kak yati suruh padam lampu..

yang kelakar time tu memang kat ruang letrik homestay tu ada bau macam hangit,,so bila kita tutup lampu ruang tamu bila panggil ayah masuk tengok kan memang kelam kabut orang tua tu  cari torchlight kat phone..ibu time tu dah pegang ayah gelap takut kan..time dia terkial-kial cari kitaorang surprise dengan lagu dan kek..terkejut ayah dan ibu yang disangkankan blackout..haha..tapi sayang tak da video..sengeh jer ayah dan ibu kena prank dari anak menantu dan cucu


Image may contain: fire, dessert and food
kek anivessary ayah dan ibu ke 41

kek yang paling sedap dan licin malam tu jugak walaupun kitaorang bukan hantu kek..Last selebrate ramai-ramai anivesarry ibu ayah tahun 2015

Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting and child

atuk dan nenek bersama sebahagian cucunya yang masih aktif dan cergas..yang lain dah tidur..

Image may contain: 2 people, people sitting and food


Image may contain: 2 people, people sitting


Image may contain: 13 people, people smiling, people sitting and beard

Image may contain: 13 people, people smiling, people sitting

Happy annivessary ayah dan ibu..anak menatu dan cucu doakan semoga nenek ibu dan Tok Ayah dikurniakan kesihatan baik,,panjang umur dan berbahagia sehingga Jannah..we love atuk ayah dan nek Ibu..

Friday, 31 March 2017

Kumpula adik beradik di PD -2nd day

Assalammualaikum..

hari kedua nie kitaorang nak berendam kat Laut..bagi kulit gelap..cuaca memang cantik pukul 9 pagi dah ada kat laut dan trend kat PD nie ada disediakan sewa khemah sehari ada RM 50..ada RM 40 so nak murah kena pandai tawarla..kitaorang dapat RM 30 sehari tapi tak duduk sampai sehari pun..

segala makanan kat rumah di bawa sure habis bawak kat laut dah berendam laparkan.

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing and outdoor
untie dengan anak buah dah nampak sebaya je

Image may contain: 3 people, people standing and outdoor

Image may contain: 6 people, people smiling, shoes and outdoor


Image may contain: 5 people, people smiling, sky and outdoor

Image may contain: 3 people, people standing and outdoor
ucu ekin and family kecik..dahliah mulut tu tolong tutup

Image may contain: one or more people, ocean, outdoor and water


Image may contain: 3 people, people sitting, ocean, outdoor, water and nature

Image may contain: 7 people

Image may contain: 4 people, people smiling, people sitting, ocean, beach, sky, outdoor and water


Image may contain: 3 people, selfie, outdoor and closeup
Amsyar vs Adam

Image may contain: 6 people, people smiling, ocean, outdoor, water and nature


Image may contain: 5 people, sunglasses and child

Image may contain: 7 people, people smiling, people sitting, hat and outdoor

Image may contain: 4 people, people sitting and outdoor


Image may contain: 6 people, people smiling, outdoor

Image may contain: 4 people, people smiling, people sitting and outdoor

dah puas mandi dah puas semua dalam pukul 3 baru balik homestay..balik budak-budak tak reti penat sambung balik main yang kitaorang tua-tua nie dah terbungkang kepenatan mandi laut..malam nak buat bbq dan steamboat..



Kumpul adik beradik di PD-1st day

Assalammualaikum..

cuti sekolah ari tu bawak budak-budak bercuti kat PD jer..nie pun sebab abang aku dah booking awal kalau tak memang duduk rumah je la anak-anak..dahla paklong ko booking tengah bulan..memang sesak nafas mama ko..

tapi memang rezki anak-anak nak bercuti kan dan kebetulan pulak mama pun dapat bunus so memang sakan la bercuti..abang aku booking company pos laju punya..ok la rumah banglow semua air cond kira ok la cuma jauh dari pekan jer..

masa nak sampai suruh depa share location memang betul tapi kitaorang macam was-was jer sebab sunyi dan jauh dari pekan menjadila kejadian call mengcall tanya kat mana..time tu aku dah angin sebab call diorang nie tak berangkat takpun lambat angkat..alasan tak dengar..dahla kitaorang nak tanya orang pun tak ada bila tanya diorang apa-apa yang berdekatan tak tahu nak bagi info..so aku dah hangin la..last nasib adik aku datang amik padahal dah lalu pun jalan tue..akhirnya sampai tak jadi nak marah sebab puashati dapat bilik ok dan rumah pun selesa..haha

1st day tu kitaorang tak ada buat apa pun just makan apa yang ibu dah masak la..tak ada agenda apa pun just lepak sembang jer..lama sangat tak berkumpul semua..semua sibuk dan ada masalah tapi alhamdullilah kali nie semua happy dapat berkumpul

ini part of the best kumpul adik beradik dan best bila tengok ayah ibu happy bersama anak menantu dan cucu..



Blogger Templates